Meststoffen
Compost

Compost

Naast het gebruik van kunstmest en dierlijke mest is compost een zeer geschikte aanvulling op de vruchtbaarheid van uw grond. Het is belangrijk voor de aanvoer van voedingsstoffen, spoorelementen en organische stoffen. Compost ontstaat door vertering van plantaardig materiaal, zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft). Deze vorm van mest is vooral geschikt als bodemverbeteraar voor zowel zand als klei. Het stimuleert de gewassen om de aanwezige voedingsstoffen op te nemen, maar voegt zelf echter weinig voedingsstoffen toe. Vandaar dat het een goede aanvulling is op de reeds aangewende kunstmest en dierlijke mest. Wanneer u bodemverbeteraars op basis van compost gebruikt, blijft het organische stofgehalte in de bodem op gewenst peil.

Kenmerken compost
 • Te koop als GFT- of als groencompost
 • Gehele jaar toepasbaar
 • Levert veel organische stof voor een lage prijs
 • Vrij van onkruidzaden, ziektekiemen en (cysten)aaltjes
 • Verbetert de bodemstructuur
 • Verbetert de waterhuishouding in de bodem
 • Geleidelijk vrijkomende voedingsstoffen

  Verschil tussen GFT Compost en groencompost
  Fa. van der Wal levert 2 soorten compost: GFT-compost en groencompost. GFT-compost wordt gemaakt van alles wat bij mensen thuis in de groene kliko terechtkomt. Het is zeer geschikt voor gazons, speelweiden, sportvelden en groentetuinen. Deze vorm van meststof wordt verreweg het meest gebruikt door akkerbouwers.

  Groencompost wordt uitsluitend vervaardigd uit groenmateriaal en wordt veelal in de buitenlucht op natuurlijke wijze gecomposteerd. Ook binnen de biologische landbouw is het toepassen van groencompost toegestaan. Groencompost heeft als voordeel dat de fosfaat- en stikstofgehaltes doorgaans lager zijn dan GFT-compost.

  Bij Fa. van der Wal kunt u GFT-compost en groencompost op aanvraag kopen. Neem contact op met Fa. van der Wal voor scherpe (dag)prijzen.